est eng

ILMUNUD ON VÄRSKE KUNST.EE 1/2024!

 

Angela Kreis-Muzzulini. Täiuslik ja muljerikas

Angela Kreis-Muzzulini (1/2000)

 
Sirje Runge muljerikas retrospektiiv “Puhtad valikud” aastail 1976 – 2000 loodud maalidest tähistas ühtlasi kunstniku 50. sünnipäeva ning avas meile tema rikkaliku ja subtiilse loomingu.
 
Alates oma esimesest kohtumisest Sirje Rungega 1989. aastal olen hinnanud nii kunstniku tugevat isiksust kui ka tema maalikunsti ega saa aru, mis see küll on, mis on mind fastsineerinud kõik need aastad – kas vaatajat tööde lummas hoidev eestilik valgusekäsitlus või kunstniku subtiilne õlimaalitehnika, kus värvid sulanduvad nähtamatutesse vormidesse ja varjunditesse? Kui lendasin kaks aastat tagasi esmakordselt Eestisse, jättis üks põgus, aga intensiivne valguse-kogemus mu mällu sügava jälje; ja minu silmis kehastabki Sirje Runge looming seda õrna ja samas intensiivset Eesti valgust.
 
Kui näituse avapäeval oli kunstnik ümbritsetud arvukatest külastajatest ja sõpradest, leidsin end jalutamas tema tööde ühe perioodi juurest teise juurde, milles kajastub ka omaaegne kunstielu. Näitusel esitatud ülimalt hea maalivaliku pani kokku kunstnik koos Hanno Soansiga.
 
Isiksuse areng
 
Rotermanni Soolalao heledatel seintel nähtud Sirje Runge maalide valik tõi esile tugeva isiksuse arenguloo. See sai võimalikuks ka tänu mitmete rahvusvaheliste kunstimuuseumide poolt väljalaenatud teostele. Näitus algas sügavates soojades tonaalsustes maalitud täpsete graafilis-geomeetriliste vormidega 1970ndate algusest. Edasi juhatati külastaja tagasihoitud ning peaaegu transparentsete maalideni, millel kaugele horisondi poole hajuvad maastikud ning objektid – maalideni, mis loodud 1980ndate lõpus, 1990ndate alguses. Ülimalt subtiilsele ja delikaatsele, ehkki võimsale “valgele perioodile” järgnes “must periood”. Ja kõige uuemates teostes suletakse justkui ring, näeme julgeid üleni värvilisi kompositsioone – punaseid punastes, intensiivseid siniseid, rohelisi.
 
Suurtes mõõtmetes on iseloom
 
Sirje Runge eelistab end väljendada suurtes mõõtmetes. Tema maalid mõõtmetega 80 x 100 cm või rohkem sümboliseerivad ehk tema liberaalseid tõekspidamisi kunstis ning unistust vabadusest ja rahust. Seetõttu vajavad maalid enda ümber vaba ruumi, kus nad võiksid oma maagilist sõnumit kiirata. Kui küsisin kunstnikult, kas ta maalib vahel ka väiksemaid lõuendeid, rõhutas ta, et tema jaoks on ülekõige tähtis tunnetada töödes isiklikku olemust. “Siis,” ütles Sirje Runge, “võin maalida ka väiksematele lõuenditele.”
 
Kultuuri turustamise tähtsus kasvab
 
Ehkki kunstniku loomes avaldub kultuuri tõeline südamik, on selle edastamine rahvusvahelisele turule endiselt raske. Seetõttu on kunstiäri üha olulisemaks faktoriks kujunemas “kultuuri turustamine (marketing)”. Kultuuri managerid vaatavad kunstiteost kui produkti, mis tuleb asetada õigesse turunišši õigel ajal optimaalsetel tingimustel, toetades seda tugeva promotsiooniga. On mõistetav, et kunstnikud ise pole tavaliselt valmis iseenda läbilöögiks turul, nagu pole selleks valmis ka väiksemad kultuuri institutsioonid, kellel puudub vastav tööjõud ning finantsiline taust. Nii pakutakse kunsti või kultuuri turustamise kursusi ülikoolides ja erakoolides üle Euroopa, ning lõpetajad saavad eriala tunnistuse ja kraadi. Toimumas on eriala professionaliseerumine. Ja ometi tuleb alles avastada viise, kuidas manageerida professionaalselt kunsti hästi sissetöötatud turul. Uued professionaalid toovad kaasa uusi lahendusi, ent tähtsaim eesmärk jääb samaks: toetada erakordseid kunstnikke ja aidata sammhaaval üles ehitada nende kõrget reputatsiooni. Üks selline näide rahvusvahelisel kunstimaastikul ongi Sirje Runge.
 
Angela Kreis-Muzzulini on šveitsi kommunikatsioonimanager, PR konsultant ning ajakirjanik. Ta juhib oma firmat Perex Communications, mis on asutatud 1986. Kreis-Muzzulini elab koos perega Bernis.
 
Sirje Runge. Puhtad valikud. Maalid aastaist 1976 – 2000.
Rotermanni Soolaladu, 1. – 27. august 2000.
< tagasi

Serverit teenindab EENet